Inarin kunnan matkailijamäärät ovat jälleen pienen suvantovaiheen jälkeen mukavassa nousussa. Samalla kävijöiden joukko on myös monipuolistunut, on tullut uusia kansakuntia, on tullut monenlaisia kävijöitä. On niitä, jotka matkustavat vaatimattomasti, mutta yhä enenevässä määrin myös heitä, jotka edellyttävät matkakohteelta korkeaa tasoa kautta linjan.

Viimeksi mainittuun haasteeseen pyritään nyt vastaamaan eri puolilla kuntaa kehittämällä niin majoituksen kuin ohjelmapalveluiden ja ruoan tasoa entisestään.
Niinpä esimerkiksi Lemmenjoella Paltto Elämysretket osti Metsähallitukselta kansallispuiston luontotuvan, joka on palvellut matkailijoita opastuskeskuksena.

-Meiltä on täällä puuttunut korkeatasoinen majoitustila, vaikka tarvetta sille on selvästi ollut, ja nyt asiaan saadaan korjaus. Kesän lopulla palvelupiste muuttuu vaativallekin kulkijalle soveliaaksi majoituspaikaksi, kunhan saamme kunnostettua rakennuksen uuteen uskoon.

-Työ ei sinänsä vaadi kovinkaan paljoa, sillä talo on hyvässä kunnossa, kaikki on rakennettu viimeisen päälle huolellisesti, joten perusta on todella hyvä, kertoo huovutustaiteilija Kaija Paltto.

Hyvällä paikalla tien lähellä sijaitseva rakennus on arkkitehtoonisesti mielenkiintoinen; siinä on runsaasti ikkunoita, seinät ovat epäsymmetriset, terassi kruunaa sadunomaisen vaikutelman.

Lemmenjoen luontotupa Kuva: Kirsi Ukkonen
Lemmenjoen luontotupa Kuva: Kirsi Ukkonen

Perustyöt on, kuten Kaija Paltto toteaa, huolellisesti viimeistelty, ja kun uudet omistajat lisäävät kokonaisuuteen saunan ja takan, ympärivuotinen majoitustila on valmiina matkustavaisia varten.

Ei ainoastaan tunnelmasta..
On sanottu, ettei ihminen elä pelkästään leivästä. Tässä tapauksessa voi sanoa, ettei hän elä pelkästään erämaisesta tunnelmasta ja mukavasta takkatulen lämmöstä, vaan sitä leipääkin tarvitaan.

Paltot lupaavat pitää huolen siitä, ettei kenenkään tarvitse uuteen lomailutilaansa juurikaan ylimääräisiä kaupan kasseja kannella:
-Toimitamme kaikki ruokatavarat ja muun tarpeellisen paikalle ennen asiakkaiden tuloa. Samoin heillä on mahdollisuus saada esimerkiksi poronkäristystä valmiina mökille.

Heikki Paltto muistuttaa, että heillä kaikissa majoitustiloissa, myös tässä uusimmassa, vuokraan sisältyy oman veneen käyttö.
Ohjelmapalveluista ja Kaija Palton ateljeessa käynneistä voi sopia erikseen.
Ritva Savela