Näätämö kuuluu Suomen omalaatuisimpiin paikkakuntiin. Norjan rajalla sijaitseva piskuinen kylä on vilkas kauppakeskus, jonka kaupat työllistävät melkein kylän asukasmäärän verran väkeä, josta naapurikuntien norjalaiset hankkivat ison osan elintarvikkeitaan, ja jossa valmistetaan ikiomaa makkaraa kaupassa, jonka lapsiasiakkaat pyörivät karusellissa vanhempien suorittaessaan ostoksiaan.

Nord1markettia pyörittävät Kekäleen veljekset Jari ja Juha ovat jo kolmannen polven kauppiaita; isoisän liiketoimet ulottuivat laajalti oman kylän ulkopuolelle, isä keskittyi Näätämöön ja pojat ovat jatkaneet hänen jalanjäljissään.

Jarin ja Juhan lisäksi lihapuolella työskentelee Timo Moilanen, jolla on jo vanhaa kokemusta lihanjalostuksesta. Niinpä kolmikko päätti alkaa valmistaa makkaraa.

Timo Moilanen työnsä ääressä. Laadukasta makkaraa tulossa molemmille puolille valtakunnan rajaa.

Alkuun päästiin Lapin ammattiopiston avulla:
-Alussa mietitytti, miten norjalaiset hyväksyvät uudet tuotteet, ne kun poikkeavat aika tavalla siitä makkarasta, mitä naapurimaassa syödään, kertoo Juha Kekäle.

-Varsin nopeasti kävi selville, että huoli oli turha. Puolessatoista viikossa myytiin suoraan lihatiskiltä 1500 käristemakkaraa ilman, että niitä ehdittiin edes pakata.

Hyvin on tehnyt kauppansa niin ikään leikkelesipulilimakkara.
Suosio on innoittanut kokeilemaan myös muita uutuustuotteita:
-Olemme tehneet myös juustomakkaraa, josta on pidetty kovasti, ja nyt kehittelemme vielä muita uutuusmakuja.

karuselli_1
Karusellin hinta hirvitti ensin Kekäleen veljeksiä, mutta investointi on kannattanut. Norjalaiset lapset lähtevät perheensä kanssa riemumielin naapurimaahan ruokaostoksille.

Timo Moilanen on tyytyväinen menestykseen:
-On helppo myydä tavaraa, jonka laadun voi taata, ja jonka raaka-aineet ovat varmasti ja turvallisesti tiedossa. Kun teemme itse kaiken alusta alkaen, voi luvata aina sen, ettei tuote sisällä esimerkiksi lisäaineita.

Makkarat tehdään samassa talossa, massa rakennetaan ja maustetaan itse, uudenaikaisilla ja tehokkailla koneilla saadaan makkarat muotoonsa luonnonsuoleen, ja kun ne ovat kypsentyneet pari tuntia miedohkossa lämmössä, asiakkaat voivat ostaa ne lihatiskiltä lämpöisinä.
Ja kauppa käy.
Ritva Savela