Näätämön Rajamotellissa käy heti aamusta mekoinen vilinä. Talo on täynnä asukkaita, suurin osa heistä puolalaisia, jotka rakentavat sairaalaa Norjan Kirkkoniemeen.

Bussilastillinen matkustavaisia tulee aamukahville, yllätysvieraiksi saadaan vielä pikkubussin väki.
Kaikille löytyy lämmintä juotavaa ja itse leivottua kääretorttua tai kakkua.

Ennen yhtätoista jo yli viisikymmentä henkeä on käynyt, saanut hyvän palvelun ja jatkanut matkaansa – kuka minnekin.
Elvi Semenoff on päässyt siivoamaan ravintolasalia, käytäviä ja huoneita. Pölynimuri surraa, asiat hoituvat nopeasti ja tehokkaasti.

-Minun ei tarvitse olla kaupalla siivoamassa ennen kuin illalla, sanoo Elvi Semenoff. Ja lisää, että ehtii ennen iltarupeamaa vielä hyvin peittämään mansikkapeltonsa ja vadelmapensaansa yöksi luvattua hallaa vastaan.

Ei hän töillään rehentele, onpahan vain tottunut aina tekemään monenlaista, aina asiakaspalvelijana, aina touhuamassa jotakin; marjastusta, kalastusta.
-Kalaa saadaan välilä niin paljon, että siitä riittää muillekin.

Elvi Semenoff on myös intohimoinen pilkkijä, jos työt suinkin sallivat hän osallistuu – ja yleensä menestyksekkäästi kaikkiin mahdollisiin pilkkikisoihin. Vaikka ei syö kalaa. Eikä lihaa, mitä nyt mallin vuoksi joskus makkarasoppaa ikään kuin vanhojen aikojen muistoksi, hän kun oli nuorena tyttönä töissä isänsä grillillä.

Pääsivät yllättämään

Siprakka Elvi täytti viime kuussa kuusikymmentä, vauhtia se ei tunnu hiljentävän, ja mielikin on hyvä. Syystäkin.

Lapset ja ystävät järjestivät jymy-yllätyksen. Ensin tuotiin synttärisankarin pihaan mahdoton läjä puita; Elvi Semenoff ja aviomies luulivat sitä erehdykseksi.
Varsinaisena juhlapäivänä ilmestyi pihaan rekka, joka toi liiterin niille puille. Oli poika pistänyt tuulemaan.

Ja ikään kuin tämä kaikki ei vielä olisi riittänyt, tulivat myös kaikki terassiin tarvittavat tavarat, ja lupaus hoitaa tekohommatkin valmiiksi saakka talkoovoimin.

-Joo. En yhtään osannut odottaa. Kyllä niin pääsivät yllättämään. Eivät miehellekään olleet puhuneet mitään, ettei se vahingossa kerro.

-Siinä oli mukana yli kuusikymmentä henkeä siinä lahjassa. Oli etelästä pilkillä kävijöitä ja paikallisia. Kyllä minä niin yllätyin ja ihmettelin, päivittelee Elvi vielä muutama viikko juhliensa jälkeen.

Elvi Semenoffin taitavat tuntea kaikki Näätämössä kulkeneet, hän on ollut töissä jokaisessa paikassa, joissa turisteja tavataan.

Rovaniemellä tilanne on toinen. Sen hän joutui huomaamaan paikallisessa Alkossa, jossa pienikokoiselle ja vilkkaalle Elville ei jokin aika sitten suostuttu myymään, ennen kuin tämä näytti paperinsa.
Elvi kyseli papereita näyttäessään, ovatko ikärajat muuttuneet. Myyjä ei vastannut.
Ritva Savela