Nuorgamista Ivaloon on joskus pitkä matka. Samuli Mikkolalla se kesti monta vuotta; oli insinööriopintoja, matkailuopintoja, työn ohessa suoritettuja opintoja.

Eri puolilla maata monipuolisiin työtehtäviin kuuluivat muun muassa tuotekehitystiimin vetäjänä ahkerointi ja pitempi työrupeama laatujohtamisen parissa Nokialla ja yrityksen alihankkijakumppaneilla.

Ja kun kaikki tämä oli lopulta tehty, kuorrutti Samuli Mikkola osaamiskakkunsa teknologiayritysten johtajakoulutuksella – ja oli valmis palaamaan Pohjois-Lappiin.

Nyt Inarin kunnan elinkeinojohtajan vaativaan työhön.
Mikkola kertoo olevansa tyytyväinen uuteen tehtäväänsä.

-Tämä on melkein kuin kotiin tulisi. Nuorgamilaiselle Inarin kunta ja monet kuntalaisetkin ovat tietysti monella tavalla tuttuja ennestään, joten ylimääräisiä sopeutumisongelmia ei ole.

Yhteistyö, yhteistyö, yhteistyö
Elinkeinojohtajan työ kehitysyhtiö Nordicassa on uusi, mutta visio on kristallin kirkas:
-Yrittäjiä pitää kuunnella mahdollisimman paljon, jotta pystymme luomaan yhtenäistä yrittäjäkenttää. Me voimme auttaa – Nordica voi luoda puitteita, mutta yrittäjät tekevät luonnollisesti varsinaisen työn, hän toteaa.

Samuli Mikkola on verrattain lyhyen työrupeamansa aikana ehtinyt sen verran katsella uutta kotikuntaansa, että esimerkiksi kunnan heikohko asuntotilanne huolettaa, samoin jonkin verran se, että vaikka niin ikään Mikkolan alaisuuteen kuuluvalla Kiinteistökehitys InLike Oy:llä on kymmeniä liiketiloja, ne ovat käytännössä kaikki jo yrityskäytössä, joten niitä tarvittanee lisää.

-Tältäkin osin tarvitaan pitkäjänteiseen suunnitteluun yhteistyötä kunnan viranhaltijoiden, luottamushenkilöiden ja yrittäjien kanssa.

-Inarin kunta on kuitenkin kaikkinensa hyvin toimeentuleva, kehittyvä alue, jonka tulevaisuuden näkymätkin ovat erittäin positiiviset. Täällä on tehty pitkäjänteistä työtä, ja sen huomaa kaikesta.

-Edelleen kuitenkin tarvitaan uusia innovaatioita, uutta luovuutta, uutta yhteistyötä, jotta kaikki olisi entistäkin paremmalla kasvu-uralla.

Mikkolan yhteistyöhaluun ja -kykyyn on helppo uskoa; rento pohjoislappilainen luonne paistaa hyväntuulisesta elinkeinojohtajasta – mutta pinnan alta näkyy ja kuuluu myös se toinen puoli: määrätietoinen, eteenpäin pyrkivä, ahkera ja tarvittaessa tiukka.

Niin kuin pitää ollakin.
Ritva Savela