Tankavaaran Kultakylän kesä on värikäs ja täynnä tapahtumia.

– Kesästä odotetaan hyvää. Ryhmät ovat lisääntyneet paljon, majoitusvaraukset näyttävät viime kesää paremmilta ja tapahtumat ovat vakiinnuttaneet paikkansa, arvioi Marko Touru Kultakylästä.

Kesän tapahtumissa on muistettu erityisesti lapsiperheitä. Kolmansilla Taiga -festivaaleilla 8.- 10.7 lauantai on erityinen lastenpäivä, jolloin lapsiperheille on ilmainen kuljetus Tankavaaraan ja takaisin sekä Sodankylästä että Inarista. Iltapäivän ohjelmassa on mm. Timo Taikuri, Tivoli Alfred, Karuselli, lastenteatteri Onnen lähettiläs ja askartelutyöpaja.

Taiga -festivaaleilla kuullaan perjantaina saamelaismusiikkia ja lauantaina muita yhtyeitä. Suopunkia heitetään liikkuvaan maaliin ja kisan pääpalkintona on mönkijä.

– Odotamme paikalle jopa 80 kilpailijaa, Touru lupaa.

Mölkyn PM -kisat ovat vuorossa 15.-17. heinäkuuta. Paikalle lienee tulossa jopa 40 kahden henkilön joukkuetta, joita matkustaa mm. Keski-Euroopasta sekä lähialueilta Ivalosta ja Vuotsosta. Voittajajoukkue saa maineen lisäksi 40 g kultaa.

Kullanhuuhdonnan SM -kisat järjestetään 29.-30. heinäkuuta, entisten sarjojen lisänä on nyt online -kisa, johon on helppo osallistua paikan päällä. Kisat järjestää viimeisen kerran Kultamuseon tuki ry., vuonna 2017 järjestäjäksi palaa Lapin kullankaivajain liitto ry (LKL).

Vuoden 2019 Kullanhuuhdonnan MM -kisoja haetaan Suomeen ja Tankavaaraan, onhan silloin kulunut 150 vuotta Lapin kultaryntäyksen alkamisesta ja 70 vuotta LKL ry:n perustamisesta.

Tankavaaran Kultakylässä voi luonnollisesti huuhtoa kultaa huuhtomolla, mutta mahdollista on myös kultavaltauksen vuokraaminen päiväksi tai vaikka koko kesäksi.

– Valtauksen vuokraaminen on paljon helpompaa kuin oman valtauksen hankkiminen lupa- ja valituskierteineen. Lisäksi vuokraamme valtauksella tarvittavia välineitä ja opastamme kaivuuseen, Touru kertoo.

Kultakylän lähialueella on neljä vuokrattavaa valtausta. Päivävuokra on 85 euroa, viikkovuokra 150 euroa ja koko kesäkauden vuokra noin 600 euroa.

HS