Tankavaaran luontokeskuksen päänäyttely esittelee UK -kansallispuiston luontoa, mutta kesän aikana siellä voi tutustua myös ”Vaellus väreissä” -näyttelyssä Harri Ahosen valokuviin koko Pohjois-Skandinaviaa halkovilta vaellusreiteiltä. Luontokeskuksen pihalta lähtee neljä eripituista luontopolkua, joista yksi kertoo havainnollisesti Tankavaaran sotahistoriasta. Polun varteen on rakennettu tänä vuonna talkoilla alkuperäisten saksalaisten piirrosten mukainen korsu, joka vanhasta käytännöstä poiketen sijaitsee maan pinnalla. Korsu on avoin ja se sisustetaan myöhemmin alkuperäisen korsun mukaisesti mm. peskoilla ja pöydällä.

Sotahistoriallisen polun opastustauluissa kerrotaan saksalaisten Tankavaaraan 1944 rakentamasta Schutzwall-asemasta. Polun varrella on korsun lisäksi mm. taisteluhautoja, konekivääriasemia ja 75 mm panssarintorjuntakanuuna.

Luontokeskus järjestää 6. ja 13. syyskuuta Ruostetta ja ruskaa -teemapäivät. Niiden aikana tutustutaan alueen sotahistoriaan klo 10 ja 14 alkavilla opastetuilla kierroksilla, joihin voivat osallistua yksittäisetkin matkailijat. Polun kiertämisen jälkeen kierroksella tutustutaan Kultamuseon sotahistoriasta kertovaan näyttelyyn ja nautitaan Kultakylässä kenttälounas, jolla tarjotaan mm. hernerokkaa villisian kera.

Ruostetta ja Ruskaa -kierros maksaa lounaineen ja opastuksineen aikuisilta 20 e ja alle kouluikäisiltä 10 e.

Luontokeskuksen auditoriossa pyörii Koilliskairaa esittelevä filmi sekä uusi Revontuli -elokuva, jossa on inarilaisen luontokuvaaja Martti Rikkosen revontulikuvia ja -filmejä Niillas Holmbergin musiikin säestyksellä.

Luontokeskus järjestää 26. elokuuta avoimen Miljoona linnunpönttöä -tapahtuman, jossa saa materiaalit ja ohjausta linnunpöntön rakentamiseen.

Elo-syyskuussa luontokeskuksessa on myös Saamelaisnuorten taidetapahtuma tutuksi -näyttely.

HS