Vuotson kylä sai ensimmäisen kestikievarinsa jo 1910-luvulla yksityistaloon Petsamon tietöiden yhteydessä. 1920-luvulla valtio rakennutti matkailumajan nykyisen Vuotson Majan paikalle. Rakennuksessa sijaitsi myös tulli, sillä pohjoiset kunnat olivat tullivapaata aluetta Petsamoa myöten – Norjasta tullitta tuodut tavarat piti kuitenkin käyttää alueella.

Sodan melskeissä matkailumaja poltettiin. Nykyinen rakennus valmistui samalle paikalle vuonna 1949. Valtion rakennuttamassa uudessa talossa sijaitsi Matkailijayhdistyksen pyörittämän matkailumajan ja ravintolan lisäksi valtion virastoja eli kylän posti ja poliisi putkineen.

Vuotson maja 50-luvulla
Vuotson maja 50-luvulla

Matkailumaja suljettiin vuonna 1966 ja viimeksi sitä käytettiin Kultamuseon työntekijöiden majoitukseen.

Eeva-Liisa ja Jouko Vainioranta ostivat rakennuksen 2013 ja avasivat sen remontoituna Vuotson Majana vuonna 2015. Orivedellä asuneella pariskunnalla oli ollut Vuotsossa pitkään mökki, jossa oli vietetty kesä-, joulu- ja talvilomat. Paikalliset ihmiset tulivat tutuiksi ja niin Vuotsosta tuli myös parin kotikylä.

Työporukat, ohikulkijat, polku- ja moottoripyöräilijät ja eläkeläisryhmät ovat jo löytäneet Vuotson Majan, joka tarjoaa aamiaismajoitusta viidessä huoneessa. Petipaikkoja talossa on yhteensä 15. Kaikki huoneet ovat erilaisia ja vanhahtavasti kalustettuja, kolmessa niistä on myös keittiö- ja WC-tilat.

Vuotson majan yhteydessä on myös kymmenkunta sähköpaikkaa matkailuautoille.

HS