Utsjoella sijaitseva Lomakylä Valle tunnetaan jo vuosien takaa hyvinhoidettuna ja viihtyisänä majoitusalueena, jossa mökkimajoitusta toivova on voinut nauttia lomastaan upeassa joki- ja tunturimaisemassa. Oikeastaan ainoa, ainakin pitempään alueella viihtyvän, elämää hankaloittava asia on ollut ruokailumahdollisuuden puuttuminen alueella.

Toki kaikissa mökeissä on pienoiskeittiö, jonka varustus on riittävä omaehtoiseen ruoan valmistamiseen, haluaa sitten päästä helpolla mikron kanssa tai paistella Tenon lohta pannulla.

Monet haluavat kuitenkin mieluusti nauttia lomasta ilman suurempaa kokkaamista tai tiskaamista.
Lomakylän toimitusjohtaja Petteri Valle mietti asiaa pitkään, otti huomioon asiakkaiden toiveet, ja kun varmistui se, että perheen jälkikasvu on valmiina jatkamaan yritystoimintaa, päätti rakentaa oman ravintolan lomakylään.

-Nykyajan matkailija haluaa laatua myös ruokaillessaan. Lähdimme heti suunnittelussa siitä, että kaikki tehdään niin hyvin kuin mahdollista, jotta asiakkaamme voisivat nauttia myös ravintolapalveluista ympäri vuoden viihtyisässä ympäristössä.

Rakennettiin Deatnu.
Tenojoen rannalla sijaitsevasta ravintolasta avautuu kesäaikaan huikea näkymä Norjan vihreinä loistaville tunturirinteille, jotka heijastuvat myös välkkyvänä virtaavan jokeen.  Syksyllä värimaailma muuttuu ruskan kirjavoidessa tunturit ja tumman sinisenä hahmottuvien tuntureiden talvista kuvaa valaisevat revontulet, joita voi katsella myös ravintolaseinän yläosassa olevista ikkunoista.

Petteri Valle on yrityksensä yleismies, joka vastaa varsinaisen lomakylän lisäksi myös monipuolisesta ohjelmapalvelutoiminnasta. Kaiken tämän lisäksi ja ennen kaikkea hän kuitenkin on poromies.
Petteri Valle on yrityksensä yleismies, joka vastaa varsinaisen lomakylän lisäksi myös monipuolisesta ohjelmapalvelutoiminnasta. Kaiken tämän lisäksi ja ennen kaikkea hän kuitenkin on poromies.

Kaikessa on pyritty yksinkertaiseen ja konstailemattoman tyylikkyyteen, joka antaa tilaa luonnon mahtaville näkymille. Huonekalut on suunniteltu ja valmistettu Deatnua varten, ja tasapainoinen, lämpimän harmaaksi sävytetty kokonaisuus luo mukavan ruokailu- ja illanistujaismiljöön.

Paikallista ruokaa
Deatnun ruoan raaka-aineet ovat pääsääntöisesti paikallisten asukkaiden tuottamia, keräämiä tai metsästämiä puhtaan luonnon antimia.

-Olemme erikoistuneet saamelaiseen ruokaperinteeseen, kertoo Petteri Valle. Tämä tarkoittaa tietenkin ensinnäkin sitä, että kaikki mahdollinen saadaan lähiruokana ja toisaalta, että perinteen mukaan myös vuodenkierrolla on merkitystä ruokalistoja suunniteltaessa. Mutta oli kesä tai talvi, niin ne perussuosikit, kuten poronkäristys löytyvät varmasti listalta.

Petteri Valle muistuttaa myös, että vaikka Deatnu jo sijaintinsa puolesta on leimallisesti lomakylän ravintola, se on tietenkin auki kaikille, on heidän asuin- tai majoituspaikkansa missä hyvänsä, ovat he pitempään paikkakunnalla tai vain ohikulkumatkalla. Myös edullista lounasta Deatnussa on mahdollista nauttia.
Ravintolassa on A-oikeudet.

Ritva Savela
Kuvat: PasiR