Kukkolan Bussit tarjoaa päiväretkiä ja pidempiä matkoja, joilla ei tarvita omaa kuskia: jokainen retkeläinen voi nauttia maisemista ja kuunnella oppaan tarinoita.

Jo kymmenen vuotta Kukkolan Bussit on ajanut Jäämeren kierroksia, jotka lähtevät tiistaisin ja torstaisin Saariselältä ja kiertävät Pohjois-Norjan Pykeijan ja Varangerbotnin kautta Nuorgamiin ja takaisin Saariselälle.

– Opas kertoo matkalla Inarijärvestä, erämaista, poronhoidosta, saamelaisuudesta, Pykeijasta, kuningasravuista ja kullankaivajista sekä paljosta muusta, toimitusjohtaja Tapani Kukkola ja retkiä suunnitteleva Marjatta Sarre kertovat.

Matkalla nautitaan savuporoleivät Sanilan Porotilalla Sevettijärvellä, lohikeittolounas Nuorgamin Lomakeskuksessa ja lättykahvit Neljän Tuulen Tuvalla Kaamasessa. Pykeijassa voi ostaa kuningasrapuleivän ja Nuorgamissa paikallisia porotuotteita ja matkamuistoja.

– Oppaan tarinoidessa pitkätkin etäisyydet kutistuvat ja matkan aikana pysähdytään myös jaloittelemaan, Sarre huomauttaa. Retkelle voi ilmoittautua vielä edellisenä iltana kello 18 mennessä. Päiväretki alkaa noin kello 8 Saariselältä ja paluu ajoittuu iltayhdeksään.
– Puuttomalla tunturialueella maaruska on usein upea näky ja kierroksia ajetaan täysillä busseilla, Kukkola kertoo.

Kukkolan Bussit on koonnut rautaisen tiimin. Merja Kukkola (vas.) huolehtii talous- ja henkilöstöasioista, Tapani Kukkola saattaa joskus hypätä itsekin bussin rattiin ja Marjatta Sarre ideoi uusia retkiä.
Kukkolan Bussit on koonnut rautaisen tiimin. Merja Kukkola (vas.) huolehtii talous- ja henkilöstöasioista, Tapani Kukkola saattaa joskus hypätä itsekin bussin rattiin ja Marjatta Sarre ideoi uusia retkiä.

Syyskuussa Kukkolan Bussit ajaa joka keskiviikko Saariselältä Inarin kirkonkylään ja takaisin. Lipun hintaan sisältyvät kuljetus sekä pääsylippu Siidaan. Retkellä on aikaa tutustua myös mm. kirkonkylän käsityöliikkeisiin. Bussiin voi nousta myös matkan varrelta.

Lokakuussa Kukkolan Bussit vie sata vuotta täyttävään Murmanskin kaupunkiin. Viikonloppumatkalla 30.9. – 2.10. majoitutaan keskustan Hotelli Azimutissa (entinen Arktika).

– Paikkoja kannattaa vielä tiedustella, Kukkola lupaa. Murmanskin ilmettä on siistitty, keskustan puistoihin tehty suihkulähteitä ja Azimutin vanhatkin huoneet remontoitu.

Marraskuun 12. päivänä Kukkolan Bussit vie Rovaniemelle Rockin´ Christmas -konserttiin. Lappi Areenalla esiintyvät mm. legendaariset Animals ja Procol Harum. Matkan hintaan sisältyvät kuljetus, majoitus ja konserttilippu.

– Vastaavia räätälöityjä retkiä järjestämme jatkossakin erilaisille ryhmille, vaikka koululaisille tai eläkeläisille. Vuodenvaihteessa meillä on selkeä tieto siitä, mitä ensi vuonna on tarjolla, Sarre kertoo.

Toivottu on retkiä Unkarin viinitiloille ja Etelä-Norjan rannikkokin kiinnostaa. Suunnitelmissa on myös Itä- ja Länsi-Suomea esittelevä kiertomatka Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi.

Tammi-, helmi- ja maaliskuussa Kukkolan Bussit järjestää Kuningasrapuretkiä Kirkkoniemeen. Retkellä käydään rekikyydillä rapumerroilla, keitetään saalis ja nautitaan rapuleipä-ateria.

– Kuningasrapuretkelle lähdetään joka tiistai vaikka mukaan tulisi vain yksi asiakas, Kukkola lupaa.

Kukkolan Busseilla on valmismatkaoikeudet ja kuukausi sitten remmiin tulleella Sarrella noin 30 vuoden monipuolinen kokemus alueen matkailusta.
– Matkailu on pohjaton maailma. Vanhat paikat näyttävät aina uusilta, kun niitä katsoo eri kantilta, hän toteaa.

Lisätietoja matkoista kukkolanbussit.com
HS