Ensin on selvitettävä, mikä se on se Kuuputti. Googlaamalla sitä ei löydy muuten kuin ivalolaisen Matkahuolto-kahvilan nimessä. Kysyttäessä edes Kuuputin omistajat eivät sanan alkuperäistä merkitystä tiedä – jos sitä ylipäänsä on olemassakaan – sen synnyn kylläkin:

– Kun meidän poika syntyi, häntä alettiin jostain syystä sanoa Kuuputiksi. Nimi kulki mukana koko vauva-ajan. Ja kun sitten laitoimme oman yrityksen, se tuli jotenkin itsestään selvästi myös firman nimeksi.

Nyt Kuuputti-sana tarkoittaa oikeasti jotain. Se tarkoittaa hyviä pullia ja leivoksia, osaavaa Matkahuollon pakettipalvelua, edullista keittolounasta, pitopalvelua ja kakkuja.

Eikä mitä hyvänsä kakkuja, vaan juuri sellaisia jotka sopivat vaikkapa lasten synttärijuhliin.
– Aika paljon toivotaan näitä erilaisia robotti- ja prinsessakakkuja, joiden mallit tulevat televisio-ohjelmista tai elokuvista. Aina kunkin ajan muodin ja suosikkien mukaisesti.

On myös lapsia, jotka haluavat itse suunnitella kakkunsa koristeet ja tulevat tänne piirustuksen kanssa. Siitä sitten vain kakkua tekemään ohjeen mukaan, sanoo Outi Rapakko.

Kakkuja toki tarvitsevat muutkin kuin lapset, niitä tehdään syntymäpäiville, häihin, hautajaisiin, firman juhliin – aina asiakkaan toiveen mukaisesti.

 

Kuuputin Outi ja Marko Rapakko palvelevat kahvilassa arkipäivisin ilta viiteen. Pitopalvelu toki hoituu siloin, kun sitä tarvitaan.
Kuuputin Outi ja Marko Rapakko palvelevat kahvilassa arkipäivisin ilta viiteen. Pitopalvelu toki hoituu siloin, kun sitä tarvitaan.
Pitopalvelu paikalla

Yrityksen muutettua suurempaan huoneistoon, jossa on kunnollisen kokoinen keittiö Outi ja Marko Rapakolla on ollut mahdollisuus laajentaa pitopalveluaan.

Outi kertoo, että he tulevat kotiin tai muuhun juhlapaikkaan aivan miten sovitaan ja tuovat mukanaan kaiken tarpeellisen.
– Usein ihmisiä epäilyttää järjestää juhlia kotona, ellei heillä ole esimerkiksi astioita tarpeeksi.Siitä ei kannata huolestua. Me saamme kyllä asian hoidettua.

Käytämme puolestamme Törmäsen Keitaan palveluita tarvittaessa. Heillä on erittäin hyvä systeemi, jossa on valmiiksi pakattuna tietylle henkilömäärälle kaikki täydelliseen kattaukseen tarvittava tavara.

Juhlia voi järjestää myös kahvilan omissa tiloissa. Koska Kuuputila ei ole anniskeluoikeuksia, juhlijoilla on mahdollisuus tuoda vaikka omat viinit tullessaan, kunhan viranomaisille ilmoitetaan etukäteen asiasta.

Monet ovat miettineet sitä, mistä tämmöinen yritys vähän kuin yllättäen Ivaloon ilmestyi kakkuineen ja pitopalveluineen.

Moninaisen palvelun Kuuputin perustaminen oli enemmän tai vähemmän sattumaa. Marko Rapakko ajoi linja-autoa, kunnes loukkasi selkänsä ja joutui luopumaan siitä työstä.

Uudelleen kouluttautuminen antoi valmiudet kaupalliselle alalle, ja kun tarvittiin Matkahuollolle uusi asiamies entinen bussikuski oli enemmän kuin sopiva valinta. Hän kun tunsi joka tien ja torpan alueella.

Outi Rapakolla taas on ravintolakeittiöstä vankka kokemus ja nämä kaksi entistä työuraa yhdistämällä syntyi Kuuputti. Se, joka tunnetaan ja tiedetään.

Ritva Savela
Kuva: Pasi R