Melkoinen pöhinä käy Saariselällä Nelostien länsipuolella, kun uusi revontulikylä nousee matkustavaisten iloksi.

Ennen kuin itse rakentamiseen päästiin, piti raivata paikalle tie – vaikka uusi kohde sijaitsee aivan Saariselän pohjoispuolen liittymän kohdalla, siitä johdettu kulkuväylä olisi ollut liian vaarallinen. Niinpä vauhtia haetaan lämpölaitoksen vierestä.

Tien raivasi hankkeen vetäjä, revontulikuvistaan maailmallakin tunnettu Markku Inkilä, joka kertoo että kylää ei suinkaan tempaistu hihasta noin vain, vaan sen rakentaminen on aloitettu jo vuosia sitten. Suunnittelupöydällä.

-Pelkkiä paperihommia tehtiin vuosi. Nykyään yritystukien saaminen edellyttää perusteellisia, tarkkoja selostuksia ja laskelmia. Ja tuen saaminen on välttämätöntä näinkin suuren projektin toteuttamiseksi.

_F0A2537Huolellinen suunnittelu kannatti, ELY-keskus on mukana hankkeessa.
Nyt työt ovat täydessä käynnissä, alueen käyttö alkaa hahmottua maastoon:

-Northern Lights Villageen, mikä on kylän virallinen nimi, tulee kaikkiaan 40 kotaa, 160-paikkainen ravintola sekä toimisto- ja huoltotiloja.
-Ensimmäiset 20 kotaa valmistuvat marraskuun alussa, kuun puolessa välissä päästää alue kaikkinensa koekäyttämään, ja viimeisellä viikolla tulevat ensimmäiset asiakkaat,
kertoo Markku Inkilä.

Suunta taivaan tulille

Matkalaistena majapaikkoina toimivat kohdat ovat testattua ivalolaista laatua; Sauli Holmbergin ja kumppaneiden Revontulikota Oy on alansa huippuosaaja, joka työllistää jo parikymmentä henkilöä.

Kodan kattoikkunoista on helppo katsoa ja nähdä tumman yötaivaan tapahtumat, mutta Markku Inkilä ei ole jättänyt mitään sattuman varaan:

_F0A2587 (1)
Revontuliaikana kota-alueen valot sammutetaan, ja kun Saariselän kylän valot eivät metsikköön heijastu, voi taivaan värien ilottelusta nauttia täysin siemauksin.

-Olen katsonut ja tutkinut tarkkaan missä suunnassa revontulia eniten näkyy, ja kodat pystytetään sillä perusteella. Pyrkimys on, että kaikki asiakkaat saisivat
mahdollisimman kokonaisvaltaisen, mieleenpainuvan elämyspaketin matkallaan.

-Samasta syystä myöskin ravintolassa on jätti-ikkunat, joista näkee hyvin. Iltaa istuvien iloksi pihalla on poroja, joita voi katsella ja ihastella.

Northern Light Villagesta ollaan rakentamassa täyden palvelun kylää, jonka aktiviteetit alkavat ja päättyvät omalla alueella. Monipuolisista ohjelmapalveluista
tulevat nauttimaan pääasiassa ulkolaiset turistit:

-Aasian maista on turisteja, samoin Etelä- ja Keski-Euroopasta, erityisesti Italiastaa ja Espanjasta on uusia matkailijarymiä tulossa yllättävänkin paljon.
-Olemme räätälöineet ohjelmamme niin, että asiakkaat voivat olla meillä yhden tai useammat vuorokauden, myyvätpä jotkin matkanjärjestäjät viikon pakettejakin.

-Meille sopii kaikki, sanoo Markku Inkilä, ja lähtee taas rakennustyömaalle. Keskelle sitä pöhinää.

Ritva Savela