Frisbeegolf on ulkona sulan maan aikana pelattava peli, joka sopii kaiken ikäisille. Pelivälineenä on muovinen frisbee, joita on monen kokoisia ja painoisia, ja ideana on saada frisbee koriin mahdollisimman vähin heitoin.

Kaunispään rinnealueelle rakennetun frisbeegolfradan lähtöpaikka löytyy Kullanhuuhtojantien ylikulkusillan luota. Radan kiertäminen on ilmaista. Kiekkoja vuokraavat Saariselällä muun muassa Santa´s Hotel Tunturi, Lapin Luontolomat Oy ja syyskuusta alkaen Hotelli Riekonkieppi. Reittikarttoja saa kiekkovuokraamoista.

- Osalla on omat kiekot, osa vuokraa ne, Santa´s Hotel Tunturin myyntisihteeri Titta Mustonen kertoo ja esittelee vuokrattavan perussetin Driver, Mid-Range ja Putter -kiekkoja.
– Osalla on omat kiekot, osa vuokraa ne, Santa´s Hotel Tunturin myyntisihteeri Titta Mustonen kertoo ja esittelee vuokrattavan perussetin Driver, Mid-Range ja Putter -kiekkoja.

Saariselkä DiscGolf Park on AA1 -luokan rata ja listattu sekä luokiteltu fgr.fi -verkkopalvelussa. Radalla on useita väyliä perheistä aktiiviharrastajille.

Aloituspaikat on merkitty selvästi maastoon.
Aloituspaikat on merkitty selvästi maastoon.

Perhekierros sopii lajiin tutustujille ja perheille, sen kiertäminen kestää noin 45 minuuttia ja siinä on viisi väylää. Täysi kierros sopii lajin harrastajille ja kuntoilijoille. Sen kiertäminen vie noin 2-3 tuntia ja siinä on 18 väylää.

Saariselän radan on rakennuttanut Inarin kunta, mukana on myös Saariselän yrittäjiä. Maastotöistä on vastannut Inarin Yritys ja radan on suunnitellut Erno Väyrynen Innova Champion Europe Oy:stä.

Frisbeegolf (kiekkogolf, liitokiekkogolf) on periaatteeltaan samanlainen urheilulaji kuin golf: tavoitteena on päästä radan läpi mahdollisimman vähin heitoin ja pelin voittaa pienimmän tuloksen saanut.

Frisbeegolfin radalla on väyliä, joiden pelaaminen aloitetaan avauspaikalta ja päätetään maalikoriin. Radat ovat yleensä 9 tai 18 -väyläisiä ja ne on rakennettu puustoisille alueille ja vaihtelevaan maastoon, jotta kiekon lentoradalla olisi luonnollisia esteitä.

Heittokorit löytyvät reitin varrelta.
Heittokorit löytyvät reitin varrelta.

Frisbeegolfissa käytettäviä kiekkoja on useita ryhmiä: pitkälle lentäviä, lähestymiskiekkoja ja lähipelissä käytettäviä puttereita.

Frisbeegolfin yleisimpiä heittoja ovat rysty- ja kämmenheitto, mutta pelin aikana voidaan käyttää myös muita heittotapoja kuten edestä lähtevää puttia tai upsia, jolla ylitetään joku este, esimerkiksi pensas.

Pelin aikana on muistettava turvallisuus: kiekko ei saa osua ihmisiin ja sen uhatessa vaarassa olevia pitää varoittaa huutamalla.

Frisbeegolfissa on kilpailuja ja sarjoja erikseen ammattilais- ja amatööripelaajille. Suurin osa huippupelaajista tulee Yhdysvalloista, Euroopassa laji on kehittynein Suomessa ja Ruotsissa. Lajin kansainvälinen kattojärjestö on Professional Disc Golf Association (PDGA), Suomessa Suomen Frisbeegolfliitto.

Helena Sahavirta