Lapin talvinen ilta pimenee nopeasti. Ilma on kylmä, pakkaslunta satelee hiljalleen, tie on hankalasti liukas. Autossa on mukava, lämmin tunnelma. Kuljettaja ja matkustaja ovat tehneet täyden työpäivän, nyt on edessä pitkä ilta ja lyhyt yö.

Irma Lehtola ja Anja Kaarret ovat ajelemassa Inarista Ylläkselle. Talvikelillä ajoaikaan varataan neljä tuntia.
– Se ei ole paljon, sanoo Irma Lehtola.
– Hyvä, kun näin vähällä päästään, vahvistaa Anja Kaarret.
– Esimerkiksi Joensuuhun on paljon pitempi matka, mutta sekin kannattaa tehdä, että pääsee katsomaan Souvareita.

Niinpä. Irma ja Anja ovat kuuluneet Souvareitten fanijoukkoihin jo vuosia, ovat osa tapahtumia siinä määrin, että kun Lasse Hoikka sairastui, hän ilmoitti erikseen asiasta säästääkseen heiltä yli tuhannen kilometrin turhan reissun.

Lasse Hoikan kuusikymppisiä vietettiin viime syksynä Suukosken keitaalla. Juhlan kunniaksi Irma ja Anja pukeutuivat saamenpukuihin.
Lasse Hoikan kuusikymppisiä vietettiin viime syksynä Suukosken keitaalla. Juhlan kunniaksi Irma ja Anja pukeutuivat saamenpukuihin.

Kun Irmalta kysyy, miksi juuri Souvarit, miksi niin innostunut, miksi vuosikausia, saa vastaukseksi vain, että Souvari-musiikki on parasta. Souvarit yksinkertaisesti ovat niin hyviä.

Kaikki yhtyeen levyt on tottakai hommattu, ja yllätys yllätys – ne soivat autossa, kun naiset ovat menossa keikkaa kuuntelemaan, ja kotimatkalla sen jälkeen.
Souvarit on perustettu vuonna 1978, Irma ja Anja ovat olleet vankkoja tukijoita yli kaksikymmentä vuotta.

– Pitkään ollaan oltu kannattajia, mutta aivan näin aktiivisesti, että pitkiäkin matkoja mennään vain Souvareitten takia, ollaan oltu mukana viitisen vuotta. Esimerkiksi vuonna 2015 kävin kaikkiaan 30 keikalla, kertoo Irma Lehtola.
Ja matka jatkuu…

Ritva Savela
Kuvat fanien puhelimista