-Hello, Mrs Arctic Queen, tervehtii Saariselällä viihtyvä saksalainen pariskunta, joka on hakemassa tuliaisia tämän kertaisen vierailunsa päätteeksi.

Heille Saariselän DesignCenterin Pirjo Karvosesta on tullut vaatemalliston henkilöityvän. Ja miksei olisi, onhan Pirjo paitsi suunnitellut Arctic Queen-malliston aina kankaita myöten, myös ommellut vaatteet ”tehtaan myymälässään”.

-Olemme kyllä kartoittaneet ompelijoita, jotka ovat valmiina ryhtymään töihin tarvittaessa. Jos tuntuu siltä, että emme ehdi enää itse toimittaa tarpeeksi tuotteita.

Toistaiseksi Juha Iisakki leikkaa kankaat meillä kotona ja minä ompelen ne valmiiksi täällä liikkeessä hiljaisina aikoina.

Pirjo Karvonen ja aviomies Juha Iisakki Koivisto perustivat aikoinaan Saariselän DesignCenterin Marimekon, Pentikin ja muun suomalaisen huippumuotoilun näyteikkunaksi tunturikeskuksessa. Liike otettiin hyvin vastaan, niin koti- kuin ulkolaiset matkailijat löysivät sen mukavasti.

Pirjo Karvosella oli jo jonkin aikaa ollut idea oman malliston luomiseksi, ja ajatus kypsyi toiminnaksi viitisen vuotta sitten. Hän halusi paitsi omat mallit myös
omat, itsesuunnitellut materiaalit.

Tämän toteuttaminen ei aivan yksinkertaista ollutkaan. Kankaita piti olla monenlaisia, voimavaroja ei kuitenkaan ollut tilata niitä tolkuttomia määriä, joten sopivan toimittajan löytäminen osoittautui hankalaksi.

-Täällä Saariselällä oli käymässä italialainen, joka kertoi tietävänsä kotipaikkakunnaltaan perheyrityksen, joka saattaisi tulla kysymykseen.
Teimme Juha Iisakin kanssa yhdistetyn loma- ja tiedustelumatkan Italiaan.

-Meille ensin suositeltu yritys ei pystynyt kankaita valmistamaan. Olimme kuitenkin onnekkaita, sillä taksikuskimme oli ollut Suomessa ja halusi auttaa meitä löytämään etsimäämme.

Kolmas yritys oli juuri sellainen, jota olimme toivoneet ja yhteistyö on sujunut hyvin, kertoo Pirjo Karvonen.
Oli syntynyt Arctic Queen, jonka lämpimän maanläheiset värit ja leppeän pehmoiset materiaalit tekivät mallistosta kysytyn heti alusta alkaen.

Monikäyttöistä mukavuutta

Pirjo Karvonen on suunnittelussaan lähtenyt siitä, että vaatteet ovat aikuisten oikeasti mukavia, monikäyttöisiä, helposti muiden asustelen kanssa yhdisteltävää.
Sloganinsa ”made by adults” on osa malliston filosofiaa.

Samantien täytyy kyllä huomauttaa, että Arctic Queenilla on myös Lumi-niminen seuralainen, jonka mallit on suunnitellut Pirjon ja Juha-Iisakin tytär.
Tämän vaatteet ovat ehdottomasti nuorisomuotia.

Arctic Queen on parin viime vuoden aikana tullut jo monille tutuksi.
Se tuo ensimmäisenä mieleen tuulessa kädet levällään seisovan naisen, jonka upeassa viitassa on molemmilla puolilla jännittävät, pyöreät reiät – ja sanan haliviitta.

Mallisto on kuitenkin myös paljon muuta; se on erilaisia jakkuja, käännettettäviä asusteita… Kaikkinensa yllätt ään monta monessa.

Uutuustuotteena on nyt Juha Iisakin grafiikan siirtäminen vaatteeseen. Pirjo Karvonen kertoo miettineensä taiteen käyttömahdollisuuksista jo pitkään ja yllättyneensä kuitenkin itsekin siitä, kuinka hyvä lopputulos on.

Grafiikkavaatteet ovat oikeasti tyylikkään näyttäviä. Jää miettimään, josko Juha Iisakki vielä intoutuisi tekemään niihin sopivia hopeakoruja.

Jos olisi siihen aikaa leikkauspuuhien lomassa. Taitoa on, ja tahtoakin, mikäli voi päätellä kassan takana olevista korusepän työkaluista.

Ritva Savela
Kuva: Pasi R