Saariselän alueen ja Inarin kunnan matkailun tulevaisuus vaikuttaa tällä hetkellä varsin hyvältä. Uutta rakennetaan ja suunnitellaan, uusia kohderyhmiä on saatu alueelle. Erityisesti Aasiasta odotetaan matkustavaisia alueelle entistä enemmän.

Huolta on kuitenkin aiheuttanut se, että vaikka Inarissa on runsaasti erilaisia, mielenkiintoisia tapahtumia, ne sijoittuvat pääsääntöisesti samoihin aikoihin. Esimerkiksi varhaissyksyllä ennen ruskaa tai loka-marraskuussa ennen sesonkia on tapahtumien suhteen hiljaista.

Elinkeinoyhtiö Nordica on käynnistänyt hankkeen, jonka avulla pyritään yhdessä alueen yrittäjien ja muiden aktiivitoimijoiden kanssa ideoimaan uusia tapahtumia tai tapahtumakokonaisuuksia.

Euroopan aluekehitysrahasto EAKR:n osarahoituksella toteutettava Arctic Light International Events-hanke on kaksivuotinen ja pyrkii nimensä mukaisesti ideoimaan kansainvälisiä tapahtumia.

Hankekoordinaattori Johanna Alatorvisen mukaan hankkeen idea tuli Saariselän yrittäjiltä. Sen avulla pyritään nostamaan Inari-Saariselkä-matkailualueen profiilia tapahtumakeskuksena, pidennetään matkailusesonkeja ja tuodaan esille paikallista yrittäjyyttä aktiivisen tapahtumatuotannon kautta.

Jo viime kesänä saatiin onnistuminen, kun kymmenet innokkaat valokuvaajat tulivat tunturialueille opiskelemaan, opettamaan toisiaan, pohtimaan yhteisiä ongelmia ja onnistumisia.

Nightless Night – Endless Light – International Photography Workshopilla tulee olemaan vuosittain vaihtuva teema.

Uusia ideoita etsitään muun muassa työpajoissa, joista ensimmäinen järjestettiin Saariselällä elokuun puolessa välissä ja seuraava Inarissa syyskuun alussa.

Inari-Saariselkä matkailualueen tapahtumatarjontaa on pohdittu yhteistapaamisissa alueen toimijoiden kesken. Saariselän kokouksessa eturivissä hankkeen koordinaattori Johanna Alatorvinen, ISM Oy:n hallituksen puheenjohtaja, yrittäjä Ari Kauttu ja Luontolomien Teuvo Katajamaa. ISM on saamassa tiimiinsä lisää viestintään ja markkinointiin erikoistunutta henkilöstöä, kun alan kova ammattilainen Antti Hurskainen astuu remmiin syyskuun puolivälissä.
Inari-Saariselkä matkailualueen tapahtumatarjontaa on pohdittu yhteistapaamisissa alueen toimijoiden kesken. Saariselän kokouksessa eturivissä hankkeen koordinaattori Johanna Alatorvinen, ISM Oy:n hallituksen puheenjohtaja, yrittäjä Ari Kauttu ja Luontolomien Teuvo Katajamaa.
ISM on saamassa tiimiinsä lisää viestintään ja markkinointiin erikoistunutta henkilöstöä, kun alan kova ammattilainen Antti Hurskainen astuu remmiin syyskuun puolivälissä.

Saariselällä luotettiin lujasti alueen vahvoihin vetovoimatekijöihin, kuten puhdas luonto, hiljaisuus ja turvallisuus. Useammassakin ryhmässä todettiin kuitenkin, että globaalissa ympäristössä tarvitaan kansainvälisen tunnettavuuden omaavan alansa osaajan vetoapua, jotta väkeä saataisiin tulemaan eri puolilta maailmaa pohjoiseen Lappiin.

Toisaalta todettiin myös, että mikäli saadaan järjestettyä tarpeeksi tasokas ja trendikäs kokonaisuus, asialle vihkiytyneet tulemaan paikalle.

Tapahtumakokonaisuuksia suunniteltiin muun muassa modernin hyvinvointifilosofian, ruokakulttuurin ja luontoelämysten varaan.

Työ jatkuu, valokuvaustapahtuma on rohkaiseva esimerkki onnistumisesta, ja jo ensimmäisen paikallisen työpajan perusteella on helppo uskoa, että Johanna Alatorvisella riittää mukavasti yhteistyökumppaneita ja tukea työssään.

Ritva Savela
Kuvat: PasiR