On kuusi päivää aikaa Ivalon Kauppakeskuksen elintarvikeliikkeen, K-Supermarketin avajaisiin. Satoja metrejä uuden uutukaista hyllytilaa on vielä tyhjänä, sadoilla hyllyillä tavaraa on jo siististi järjestyksessä. Ahkerat kädet täyttävä hyllyjä ja pakastekaappeja, huolellisesti tarkistetaan jokainen tuote, varmistetaan että kaikki on juuri oikealla paikalla, mistä asiakkaat seuraavan viikon avajaismylläkässä ne helposti löytävät.

Kauppias Kari Lohiniva on kaikkialla ja koko ajan. Hän luottaa henkilökuntaansa, josta suurin osa jo vanhastaan tuttua, kysyttävää, neuvottavaa, kaikkinaista työtä kuitenkin on valtaisia. määriä.

Välillä epäilyttää; tuleeko kaikki ajoissa valmiiksi, joudutaanko jossain vaiheessa yötöihin, jaksaako porukka vielä.

Juuri äsken lähti keskusliikkeen parivaljakko, joka oli vähintäänkin tyytyväinen: homma on kauppiaan hallinnassa, tarjonta ketjun tavoitteiden mukainen, työntekijät pätevän ja ahkeran tuntuista.

Eteisessä Kari Lohiniva saattelee ulos Inarin kunnan vammaisneuvoston väkeä, joka olivat tarkistamassa miten vammaiset on huomioitu kauppaa suunniteltaessa. Hekin saattoivat lähteä tyytyväisinä.

Ei mitään
sananhelinää

Kari Lohiniva on ollut K-kauppiaana jo kauan, ja uskoo ilmiselvästi omaan keskusliikkeeseensä, sen arvoihin ja konseptiin:

-Ei ole mitään sananhelinää, kun sanotaan, että Supermarket on tavallista parempi ruokakauppa. Voin aivan hyvällä omallatunnolla luvata, että tämä on ensinnäkin Pohjois-Lapin paras, ja sen että valikoimien takia ei esimerkiksi Rovaniemelle kannata lähteä, meiltä saa kaiken, mitä sieltäkin ja vielä kilpailukykyisin hinnoin, vakuuttaa Lohiniva.

-On tietty artikkelivalikoima, jonka täytyy löytyä jokaisesta Supermarketista, ja kun tehdään valtakunnallisia kampanjoita, ne ninam2tulevat jokaisen liikkeen koneelle automaattisesti. Siinä ei ole vaihtoehtoja eikä harkinnan varaa.

-Meillä kauppiailla on kuitenkin mahdollisuus aivan asiakaskunnan erityistarpeiden tai -toiveiden mukaisesti tilata mitä haluamme. Asiakkaita innostetaankin esittämään toiveita, ja esimerkiksi kun olin täällä entisessä K-Marketissa saimme paljon hyvää palautetta ja hyviä esityksiä, jotka sopivat juuri Ivalon kauppaan.

Paikallistuntemusta

Lohiniva tuli tänne ensimmäistä kertaa kahdeksantoista vuotta sitten Oulusta ja luuli Torniossa paljon asuneena tuntevansa myös Pohjois-Lapin asukkaat ja heidän ostostapansa ja tarpeensa.

-En tuntenut, hän tunnustaa nyt. Hän ottaa esimerkiksi kirjolohen, jota Oulussa myytiin tarjouksena hetkessä tuhansia kiloja, mutta josta ivalolaiset eivät piitanneet ollenkaan. Norjan lohi kyllä teki kauppansa…

Nyt hänet haluttiin takaisin Ivaloon. Sitä toivoi sekä keskusliikkeen, että muun muassa sosiaalisen median innostuksen perusteella, myös asiakaskunta.

Kauppiaspariskunta Kari Lohiniva ja Päivi Nuorgam isännöivät pari vuotta Rovaniemen Eteläkeskuksen Supermarkettia, mutta veri veti takaisin. He eivät myyneet omakotitaloaan, viettivät pohjoisessa kaikki vapaa-aikansa. Täällä on koti, sanoo Kari Lohiniva.

-Ivalohan on erittäin poikkeuksellinen paikkakunta monessakin suhteessa. Koko Inarin kunnassa on asukkaita reilusti alle seitsemän tuhatta, Ivalossa nelisen tuhatta. Sekä Saariselällä että Ivalossa on suuret K-Marketit ja täällä on sekä S-Market että nyt tämä Supermarket. Ilman matkailua tilanne ei varmasti olisi mahdollinen.

K-Supermarket Ivalon henkilökunta.
K-Supermarket Ivalon henkilökunta.

Inarin kunnalle on syytä antaa iso kiitos siitä, että se on jatkuvasti ollut kehittämässä ja tukemassa matkailuelinkeinoa, mikä mahdollistaa myös meidän toimintamme.

-Vaikka tämän alueen matkailussa voidaan laskea olevan viisikin sesonkia, jotka tuovat turistit, meille tärkein asiakaskunta ovat paikalliset ihmiset. He tuovat leivän, matkailija tuo särpimen ja sen viimeisen silauksen valikoimiin, niin että niistä muodostuu jos mahdollista vieläkin parempi ruokakauppa.

Ritva Savela