Pohjois-Lapin luonto on arvo sinänsä. Jo sen takia kannattaa tulla Inariin, kannattaa vaeltaa tunturissa, laskea koskia, kaivaa kultaa, hiihtää ja lasketella. Muun muassa.

Lisäarvoa alueelle antavat monet tapahtumat, yhteiset aktiviteetit, mukavat kokoontumiset, erityiset elämykset.

Jo perinteisesti on nautittu esimerkiksi Ivalon Pelimannien musisoinnista, jonka kuulijakunta on laajentunut vielä ennestään Inariviikkojen myötä.

Inariviikot keräsi moninaisiin tapahtumiinsa tänä kesänä yli 11000 osallistujaa – eikä loppua tapahtumille näy.

Uusi sananlasku toteaakin, että viisas varaa lomansa heinäkuun parille viimeiselle viikolle päästäkseen osallistumaan koko kunnan alueen kattavaan kansanjuhlan – eikä unohtaa sovi, että myös Tankavaaran väki on mukana kuvassa.

Tunturialueella on kehitelty yhä useammalle sopivia, yhä kiinnostavampia haasteita.

Suomen parhaiksi moneen kertaan todetut maastohiihtoladut ovat saaneet sulan kauden vertaisikseen Suomen parhaiksikin mainitut maastopyöräreitit. Maastossa pääsee toki vauhdilla ja isolla joukolla myös ilman pyöriä, todistivat ensimmäistä – vaan ei viimeistä – kertaa Puuman Jänkhän juoksuun osallistuneet.

Suomen pisin pulkkamäki kutsuu kisaajia kansainvälisellä tasolla, ja alamäkiluistelijoitten joukko kasvaa samaa vauhtia harrastuspaikkojen lisääntymisen kanssa.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Kaksipyöräisillä motoroiduilla laitteilla ajelevat kokoontuvat elokuun loppupuolella Jänkhällä jytisee-tapahtumaan ja vanhojen autojen harrastajat valloittavat tunturin viikkoa myöhemmin tuomalla Rautaa rajalle.

Lapin keittiömestarit ovat jo neljännesvuosisadan ajan kutsuneet hyvän ruoan ystäviä Isäinpäivän aaton herkkupöytään, ja tänä vuonna vietetäänkin entistäkin maukkaampaa juhlailtaa.

Inarin kirkonkylästä on muodostunut saamelaisen kulttuurin keskus, joka kehittyy, kasvaa ja monipuolistuu jatkuvasti.

Alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma Ijahis Idja kokoaa muusikkoja ja kuulijoitakin eri puolilta maailmaa. Elokuun loppupuolen kansainvälinen musiikkijuhla on tapahtuma, johon kannattaa tulla kauempaakin.

Marraskuun lopulla kokoontuvat Inariin luontovalokuvaajat omaan kansainväliseen Camera Borealis-tapahtumaansa, ja tammikuussa on vuorossa alkuperäiskansojen elokuvatapahtuma Skabma Govvat.