Keskeltä Ivalon kylää löytyy pienoinen aarreaitta heille, jotka haluavat ostaa lahjaksi, tuliaisiksi tai vaikkapa omaan käyttöön taitavien käsityöläisten tuotteita.

Tällä hetkellä Taitajat-liikkeestä on töineen mukana toistakymmentä tekijää:
-Määrä vaihtelee. Meillä on kahdeksan vakituista, ja sitten mukana on aina tilanteesta riippuen muiden tekijöiden töitä, kertoo Tytti Bräysy, jonka oma työpaja sijaitsee Inarin kirkonkylässä.

Kuten monet Taitajista, hänkin on kädentaitojen monilahjakkuus, joka tekee pääasiassa koruja, mutta on myös arvostettu graafinen suunnittelija.
-Olemme lähteneet siitä, että kaikki täällä oleva myytävä on paikallisten tekemää. Ei niin, että siinä syntymäpaikkaa katseltaisiin, vaan että he asuvat täällä, tekevät käsitöitä, jotka jollain tavalla ovat sidoksissa alueeseen.

Tytti Bräysyn hopeakoruja on nähtävillä liikkeessä. Hippukorut ovat vierailulla Tankavaarassa, osana näyttelyä jonka yhtenä päämääränä on Lapin kullan sertifiointi.

Taitajat-aktivistit miettivät pitkään, minkä muodon he yhdessä ottaisivat; olisivatko vaikkapa osuuskunta tai yritys. Lopulta he kuitenkin päätyivät siihen, että jokainen hoitaa oman tonttinsa, myymälässä olo korvaa aina tietyn osan tilanvuokrasta, ja kaikki myyvät kaikkien töitä.

-Aina muistetaan kertoa myös se, että tekijöiltä voi tilata juuri ostajan haluaman tuotteen. Jos joku koru miellyttää, ja halutaan saada vaikkapa korvakoruihin sopiva riipus, sen voi tilata ottamalla yhteyttä tekijään.

Esillä on myös Petteri Kyrön taidokkaita puukkoja ja leukuja, kalamiehen kokemuksella sidottuja perhoja ja yksilöllisiä poronsarvesta tehtyjä laadukkaita riipuksia.

Kauppoja tehdessä kelpaa vain käteinen – tämä johtuu juuri siitä, että korttilaitteita ei ole suunniteltu niin monikäyttöisiksi kuin esimerkiksi kuudentoista myyjän myynti edellyttäisi.

Tytti Bräysy lohduttaa kuitenkin korttien haltijoita:
-Tien toisella puolella on pankkiautomaatti, josta saa selvää Suomen rahaa.

Kannattaa käydä – ja hämmästyä esimerkiksi sitä, mitä kaikkea saa tehtyä porosta, tai puusta tai pahkasta…
RS