– Ihmiset ovat erilaisia ja heillä on erilaisia tarpeita. Siksi teemme oman tuotantomme korut tilaustyönä, Ultima Jewelry Oy:n koru- ja lahjatavaraliikettä Saariselällä pitävä yrittäjä Ari Kauttu kertoo.

Liikkeessä on suomalaisten designtuotteiden lisäksi laaja valikoima tunnettuja ja laadukkaita kotimaisia kultasepäntuotteita, mm. Kalevalakorun ja Tillanderin mallistoja, sekä Ari Kautun ja hänen poikansa, kultaseppä Lauri Kautun yhdessä kehittämiä koruja. Liikkeen omaan mallistoon voi tutustua Hotelli Riekonlinnan alakerrassa sijaitsevassa liikkeessä.

Ilon kyyneleet on platinasta ja timanteista valmistettu näyttävä kaulakoru, minkä lisäksi tarjolla on useita erilaisia sormusmalleja.

Ari Kautun suunnittelemaan näyttävään mallistoon kannattaa tutustua Ultima Jewelry -liikkeessä Saariselällä.

– Minä suunnittelen mallit, joiden muodot lähtevät siitä, mitä olen itse nähnyt ja kokenut Lapin ja Inarin luonnossa, Ari Kauttu kertoo. Sen jälkeen etsimme yhdessä malliin sopivat työtavat. Korujen toteutuksesta ja valmistamisesta vastaa Lauri Kauttu.

– Uusia kokeiluja on menossa kaiken aikaa, suunnittelijan ja kultasepän yhteistyönä, Ari Kauttu kertoo. Jokainen sormus on yksilöllinen ja tekijät ovat itse suunnitelleet niiden valmistamiseen tarvittavia työkaluja.

Kultaseppä Lauri Kauttu toteuttaa isänsä suunnitelmat.

Lappi-aiheisten sormusten yleinen malli on ns. lapinsormus, johon Kautut valmistavat mahdollisimman paljon alkuperäistä mallia muistuttavan pinnan: pallotaottuun sormukseen jätetään vasaranjäljet, koska alkuperäistä mallia ei oltu kiillotettu rummussa.

Kaltio -sormuksen pintaapuolestaan kuvioivat rengasmaiset aallot ja sineä hohtava akvamariini – kuvion Ari Kauttu näki Hammaskairassa pulppuavassa kaltiossa.

Myös valko- ja keltakullasta valmistettujen kihla- ja vihkisormusten aiheet on poimittu Inarin luonnosta.

– Inarijärvi -kihlasormuksen aihe löytyi, kun makoilin Vasikkasaaressa kalliolla ja järven pinta väreili auringonsillassa samalla tavalla kuin nyt sormuksessa, Kauttu kertoo.

Saman malliston Kaikunuora -vihkisormuksen pinnalla taas toistuu Inarijärven kullankohtoinen pinta keskiyön auringossa, upotuksena sininen timantti. Kaunispää- sormuksia kuvioi tuulen aalloille pieksemän tunturinhuipun lumikenttä, valkokullassa hohtaen.

Kauttujen oman tuotannon koruille on tyypillistä loppuun viety viimeistely ja aitojen jalokivien käyttö, esimerkiksi Linnunrata -sormuksessa on erivärisiä aitoja jalokiviä, mm. ametisteja, granaatteja ja akvamariineja, ei nykyään paljon käytettyjä synteettisiä zirkoneja.

– Timantit hankimme vain luotettavien toimittajien kautta niin, että myös sormusten moraalinen puoli on puhdas, Ari Kauttu kertoo.

HS