– Inari on ainulaatuinen paikka maailmassa. Täällä on paljon järviä, joista yksi todella suuri, täällä on hienoja tunturimaisemia, täällä on erämaata, puhdasta luontoa. Täältä löytyy kulttuurin moninaisuutta, enkä nyt tarkoita ainoastaan saamelaisuutta.

– Täällä on todistettu, miten arktisella alueella voi toimia ja menestyä luonnon kanssa, ja elämystalous on hyvällä tolalla.
Näin määrittelee uutta työpaikkaansa Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine kolmen kuukauden työrupeaman jälkeen.

Mitenkään helpossa saumassa Laine ei työtään ole päässyt aloittamaan, edellinen kunnanjohtaja ehti tuskin tutustumaan alueen haasteisiin ennen kuin lähti; monet asiat ovat jääneet odottamaan uutta tulokasta.
– Aika hektistä on ollut, myöntää Laine.
– Olisin halunnut ehtiä paremmin tutustua kunnan palvelurakenteisiin, mutta erilaisiin kiinteistö- ja yhtiöasioihin on mennyt paljon aikaa.

Yksi keskeinen kiinteistöongelma hänelle tuli heti töiden alkaessa. Ivalon koulurakennukset ovat auttamatta tulleet elinkaarensa päähän, ja ollaan käyty vääntöä siitä, rakennetaanko uutta, vai remontoidaanko vanhaa.
Toni K. Laineen mukaan uuden koulukeskuksen rakentaminen on hyvä vaihtoehto.

– Inari on iso kunta, ja tällä hetkellä kaikki indikaattorit näyttävät todella hyviltä. Kasvua on näköpiirissä, juuri nyt investoidaan todella paljon ja kunnan taloustilanne on hyvä.
– Nyt pystytään investoimaan myös esimerkiksi terveeseen kouluun.

Management by walking

On selvä, että uusi tulokas on joutunut tutustumaan myös paljon uusiin ihmisiin niin omassa talossa kuin muuallakin kunnassa.

Toni K. Laine naurahtaa, että on ehtinyt käymään jopa mielenosoituksessa – paikallisten asukkaiden perinteisiä kalastusoikeuksia on rajoitettu, ja muun muassa tuore kunnanjohtaja oli paikalla, kun asian vuoksiprotestoitiin.

Aivan sattuma se ei ollut:
– Olen itse innokas perhokalastaja ja eränkävijän ja täällä näihin harrastuksiin on mahdollisuus.

Laine haluaa lobata valtiovaltaan päin oikeuksien puolesta:
– Tässähän ei ole kyse vain jo nyt paikkakunnalla asuvista, vaan myös noista uusista ihmisistä, jotka saattavat innostua muuttamaan tänne – niin kuin monet ovat muuttaneet – nimen omaan harrastustensa vuoksi tuoden alueelle uutta ideaa, työvoimaa ja sitä kautta myös hyvinvointia.

Nuoresta iästään huolimatta Toni K. Laine on ehtinyt paitsi kouluttautua myös hankkia mittavat meriitit kunta-alalta. Inari tuntuu sopivan työteliäälle osaajalle hyvin.

Työtovereihinsa Laine suhtautuu kertomansa mukaan tyyliin ”management by walking”:
– Kierrän kunnantoimistoa ja muita työpisteitä tapaamassa ihmisiä ja tutustumassa heihin. Kunta on kuitenkin valtavan kokoinen, joten paljon on vielä nähtävää. Sevettijärvellä olen kuitenkin ehtinyt pistäytyä.

Laineen mukaan yhtä tärkeää on kuitenkin tavata myös muita kuntalaisia, esimerkiksi yrittäjiä kunnan elinvoiman edistämisen merkeissä.

Tärkeäksi hän kokee myös säännöllisen yhteyden valtiovaltaan ja kunnan puolesta suoritettavan lobbaustyön muutenkin kuin eräasioissa. Tällä merkeillä muun muassa yhteisöveron ja metsäverotuksen tilanne ovat ajankohtaisia.

Kunnassa on myönteinen pöhinä, uusi valtuusto siunasi kaksi kokonaan uutta toimielintä eli kunnanhallituksen avuksi perustetun konsernijaoston selvittämään kunnan yhtiöiden tilannetta ja toimintaa, ja elinvoimalautakunnan, jonka tehtävä nimensä mukaisesti on olla kärkenä kunnan tulevaisuutta suuntaamassa sote-mu,listauksen pyörteissä.

Toni K. Laine uskoo Inariin ja sen tulevaisuuteen. Vaimo Anni Kyösti pystyy toistaiseksi pitkälti hoitamaan yliopistotutkijantyötään etätyönä Ivalosta, vaikka toki työpaikka alueella kiinnostaa, ja Saga-tytär opettelee jo isänsä kanssa kalastuksen saloja.

Kunnanjohtaja Laine uskoo luonnostaan voimakkaan Inarin tulevaisuuteen ja hyvinvointiin, kunhan jaksetaan innovoida, investoida, markkinoida, pitää kuntalaisten palveluista ja hyvinvoinnista huolta:
-Revontulet ovat uusiintuva luonnonvara.

Ritva Savela
Kuvat: PasiR