Tenojoen varrella sijaitseva Vallen Lomakylä on siirtänyt Suomen pohjoisimman kunnan uudelle aikakaudelle.

Tunturin rinteessä kohoava kaksikerroksinen luhtihotelli ja rannassa sijaitseva Deatnu-ravintola tarjoavat vaihtoehdon vanhalle ja perinteikkäälle, mutta auttamattomasti rapistuneelle vanhalle hotellille. Lomakylän tasokkaissa mökeissä, joissa on tilaa useammalle hengelle, on edelleen mahdollisuus valmistaa muun muassa aamupala pienoiskeittiössä.

Hotellin huoneista tarjoutuu hulppea näköala vuolaana virtaavalle Tenolle ja sen takana kohoaville Norjan tuntureille. Näköalan, jota kestää katsella niin talven hohtavien hankien ja revontulien aikaan, kesän vehreydessä kuin kevään vielä lehdettömään aikaan. Se säväyttää aina.

Hotellin huoneissa himmeän hopeiset porot luovat rauhallista paikallista tunnelmaa tummalla taustalla, vuoteiden raikkaat Lapin värit toivottavat majoittujan tervetulleeksi.

Kaikki on yksinkertaista, selkeää, korutonta ja kodikasta. Ekologisuus on huomioitu; muun muassa wc:n huuhtelussa on kaksi eri vaihtoehtoa; näin on mahdollisuus säädellä veden kulutusta tarpeen mukaan.

Alkupalana nautittu savuporokorvasienikeitto on suuta hivelevän kermaisa herkku, jonka täydentää yrittiöljy ja joka nautitaan paahtoleivän kanssa.
Keskitäyteläinen punaviini on hyvä kyytipoika tälle ruokahalun herättäjälle.
Päivän kala, tällä kertaa Inarin siika, voidaan tarjota esimerkiksi makoisan pottuvoin, paahdettujen vihannesten ja runsaan tillin kera. Kruununa loistava beurre blanc-kastike.
Mahdollinen snapsin nappaaminen, esimerkiksi ennen kuivaa valkoviiniä, on makuasia – täydet oikeudet mahdollistavat sen halukkaille.
Kuvassa Hannu Aho.
Pauliina Orre
Jälkiruokana jäätelö-suklaamarkiisiyhdistelmä. Tumman suklaan tiukkaa makua on vahvistettu hieman rommilla, jäätelön pehmeyttä korostaa leppeä karamellikastike. Kaikki yhdessä = loistava jälkiruoka, joka helpottaa täyttä oloa, ei lisää sitä.
Jos joku haluaa herkutella oikein viimeisen päälle, voi tietysti helliä makuhermojaan vielä vaikkapa lakkaliköörillä, joka sopii loistavasti tähän kokonaisuuteen.

Perinteitä, paikallista

Deatnu-ravintolan listalta löytyy lähiruokaa, Lapin herkkuja jokaiseen makuun.

Lohestuskauden edetessä tuore Tenon lohi tullee olemaan ykkössuosikki, mutta hyvinä kilpailijoina lienevät makoisat pororuoat ja naapurimaasta saatavat Jäämeren antimet. Muun muassa kuningasrapukeitto on kesäisellä listalla.

Jotakin siitä taidosta ja intohimosta, jolla Deatnun väki ruoanlaittoon suhtautuu kertonee se, että muutaman kerran järjestettyihin erityisiin pizzaperjaintai-iltoihin on tultu pitkienkin matkojen päästä molemmilta puolin rajaa.

Salilla työskentelevä Pauliina Orre ja keittiöpäällikkö Hannu Aho kertovat, että illan mittaan pizzoja on paistettu kahdeksisenkymmentä – ilman pizzauunia.

Hannu Aho tunnetaan vanhastaan vähän etelämpää, Saariselältä, jossa hän on toiminut sekä keittiömestarina että catering-yrittäjänä jo vuosia.

Rautainen ammattilainen viihtyy hyvin Utsjoen maisemissa kesäkautena, uuden ravintolan toimivat tilat ja työtoverit saavat kiitosta – ja kokin hyvä olo välittyy myös erinomaiseen ruokaan.

Ritva Savela
Kuvat: PasiR