-Jollakin tavalla pitää saada ratkaistua se, että K-Supermarketin ja Bistron välinen ovi voi olla auki koko ajan. Nythän ihmiset eivät välttämättä edes huomaa, että kassoilta pääsee suoraan kahville tai ruokailemaan. Olen suunnitellut, että…

Bistro&Cáfe Ivalon uusi isäntä Ari Tammelin on täynnä virtaa. Ensimmäinen virallinen työpäivä on vasta edessä; yksi yö täytyy vielä nukkua ennen sitä, mutta suunnitelmat ovat valmiina, näkemys selvänä: oviongelma pitää ratkaista, ruokalistaa jäntevöittää, vanhasta säilytetään hyvät osat, jotakin tiputetaan pois, jotakin tulee lisää. Tavaroiden tilaussysteemiä muutetaan, keittiötä uudistetaan..

Ammattimies haluaa itsensä näköisen kahvila-ravintolan. Ja nyt siihen on mahdollisuus.

Asiantuntemusta luulisi riittävän, Tammelin on ollut alan töissä jo yli kolme ja puoli vuosikymmentä, nyt vasta mies parhaassa, toimeliaassa keski-iässä.

Kaikki ravintolatyöt ovat tulleet tutuksi matkan varrella tiskarista chefiin. Ravintolakoulun jälkeen oppia on tullut muun muassa legendaarisesta Suomen ravintoloiden Grand Old Lady Ragni Rissasen Bellevuesta, Elannon eri ravintoloista, Restelin ruokapäällikön tehtävistä, joita Tammelin hoiti viitisen vuotta ja risteilyalusten keittiöpäällikön tehtävistä.

Ja sitten Pohjoiseen

Toisin kuin monet muut Lappiin rantautuvat, Tammelin ei ole vanha lapinkävijä. Tai ei ollut, ennen kuin hän meni Luostolle töihin viideksi vuodeksi ja hoiti sittemmin Arctic Light-ravintolan keittiötä, joten se kuuluisa lapinkuume iski mieheen vasta kukkeassa keski-iässä.

Ivaloon hän kuitenkin tuli mielellään, uudentyyppinen Bistro kiinnosti, ja tietenkin mahdollisuus päästä tekemään sitä omaa paikkaa, oman maun mukaan.

-On aivan selvä, että paikalliset ihmiset ovat se kivijalka, jonka varaan ravintola rakennetaan. Ivalossa on kuitenkin kautta vuoden myös runsaasti matkailijoita, sekä koti- että ulkomaisia, ja heidän tarpeensa tulee totta kai ottaa huomioon.

Kokkina Tammelininia kiinnostavat ja innostavat erityisesti paikalliset raaka-aineet:

-Täällä on mahdollisuus saada paljon erilaista, puhtaassa vedessä kasvanutta kalaa. On muikkua, siikaa, ahventa, harjusta. Täältä saa marjoja, sieniä, yrttejä – kaikki puhtaassa luonnossa kasvaneita, jotka antavat mahdollisuuden monipuoliseen ja ainutlaatuiseen tarjontaan.

-Tulemme rakentamaan muun muassa esimerkiksi eri vuodenaikoihin teemoitettuja buffee-pöytiä ja niin edelleen.

Herkullisia pientä suolaista haluaville on tarjolla niin ikään mieleistä mussutettavaa:

-Laitamme vitriineihin makean kahvileivän lisäksi erilaisia tapas-tyyppisiä pikkupaloja, jotka ovat edullisia, niin että niitä voi nauttia useampiakin – ja jotka toimivat toisaalta ruokahalun herättäjinä, lupaa Tammelin.

-Tänne on hyvä tulla. Henkilökunta on mukavaa ja ahkeraa, uusi vakituinen asunto on hakusessa ja mies täynnä toimintatarmoa.

Näin on hyvä.

Ritva Savela