Kalastuslain muutos toi yllätyksen Ylä-Lapin väestölle. Sen mukaan taimen- ja lohipitoisille virtavesille vaaditaan aina erillinen kalastuslupa. Kun esimerkiksi Ivalo- tai Juutuanjoelle myydään vain rajattu (noin 15 kpl/vrk) määrä lupia, on inarilaisten tapeltava niistä matkailukalastajien kanssa. Kun luvat pantiin toukokuussa myyntiin, ne menivät saman tien. Mikäli inarilainen ei siten lupaa saanut, saa hän katsoa vierestä, kun luvallinen matkailija kalastaa.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että koko ikänsä kalastuksella ruoanjatketta hakeneen kutturalaisen ei ole menemistä omalle joelleen, tai Inarin kirkolla asuvan kolmannen sukupolven taimenensoutajan on jäätävä samoin kiroilemaan rannalle.

Inarin mielenilmauksen järjestäjänä toimi matkailuyrittäjä Heikki Nikula, ikänsä Juutualla kalastanut alan taitaja. Kuva: Vesa Luhta

Toki moni ylälappilainen onnistui saamaan lupia, mutta käytännössä vain muutamille päiville. Kun aiemmin jokivarren asukas on saanut seurata säätä ja itse päätellä milloin joelle kannattaa lähteä, niin nyt sinne mennään silloin kun luvat on saatu, oli keli mitä hyvänsä. Moni miettii myös missä lapset nyt oppivat kalastuksen salat, kun kotirannat ovat kiellettyä aluetta.

Matkailuyrittäjille tämä merkitsee erityisesti Juutualla suoraa tulonmenetystä – jokainen paikkakuntalainen luvan saanut vie yhden matkailijan kylästä pois. Summa ei ole ihan pieni, sillä keskimäärin jokainen matkailukalastaja jättää kylään vähintään 100 euroa päivässä.

Juutuanjoen kalastuskauden avauspäivänä 1. kesäkuuta kokoontui hiukan yli 300 paikallista virtavesikalastuksen ystävää osoittamaan mieltään tilanteelle räntäsateesta ja kovasta pohjoismyrskystä huolimatta. Asian korjaaminen on nyt Maa- ja metsätalousministeri Lepän käsissä. Täma vuosi on kuitenkin jo menemässä kuvatulla tavalla.

Mielenilmaus kokosi satamäärin paikallisia Juutuan rantatörmälle. Kuva: Vesa Luhta

Mielenosoituksen pääjärjestäjinä toimivat paikalliset perhostajat Heikki Nikula ja Ari Savikko. Muutamat kävivät kalastamassa näytösluonteisesti koukuttomilla vieheillä. Metsähallituksen erävalvojat kirjoittivat kuitenkin myös kolmelle mielenosoittajalle sakot, sillä heidän vieheistään löytyi koukut. Sakkojen kirjoittaminen tuntui yleisön mielestä harkitsemattomalta provokaatiolta.

Vesa Luhta