Pohjoisin Skandinavia on nykyään lintumatkaajien suuressa suosiossa. Jäämeren rantapahdat ovat sekä maisemallisesti että lintulajeiltaan rikkaita elämyskeitaita, varsinkin jos sää on aurinkoinen eikä meren hyinen tuuli tuiverra hytinää puseroon ja mielialaa maahan.

Esittelemme nyt muutaman edustavan lintukohteen, joissa pääsee osalliseksi jostakin sellaisesta, mitä sen kokemista ennen ei osannut aavistaa olevankaan.

Ekkeröyan kalliopahdat

Ekkeröya sijaitsee Vesisaaren (Vadsö) tien varressa. Sen suosio perustuu myös helppoon kulkuyhteyteen – rikkaimman lintupaikan viereen pääsee autolla. Pienoinen kapuaminen lintukallion päälle, ja eteen avautuu maisema yli kauniin Varanginvuonon.

Ekkeröya on tullut tunnetuksi juuri huikeasta pikkukajavien pesäpahdasta. Alueella pesii tuhansia pikkukajavia. Toki siellä näkee paljon muutakin. Meren rantahiekalta löytyy pieniä kahlaajia kuten meri- tai kuovisirrejä, sorsalintuja kuten ristisorsia, mutta usein myös harvinaisuuksia kuten jääkuikkia. Yleensä rantapahtojen yllä leijailee myös saalistavia merikotkia.

Varsinkiin keväällä Ekkeröyan edustalla merellä tapaa tuhansien vesilintujen lauttoja. Siinä voi havaita haahkoja, alli- ja kyhmyhaahkoja, alleja, riskilöitä, ruokkeja, lisäksi paljon sekä etelän- että pohjankiisloja. Paikalta havaitsee usein myös pieniä valaita, pyöriäisiä.

Vuoreijan (Vardön) Hornöya

Vuoreijan satamasta kulkee päivittäin useita noin kymmenen minuutin mittaisia venekuljetuksia läheiselle Hörnöyan majakkasaarelle, joka on samalla eräs huikeimmista lintupaikoista koko Pohjois-Norjassa. Siellä lienee yhteensä satoja tuhansia lintuja, valtaosa melko isokokoisia ruokkilintuja tai sorsia.

Missään ei pääse seuraamaan niin läheltä lintujen kosiomenoja ja pesintää kuin Hornöyalla. Saarella tapaa ruokin lisäksi mm. etelän- ja pohjankiisloja, lunneja, kajavia, merikotkia, karimetsoja ja monia pienempiäkin lajeja massoittain.

Merenrannan lähellä kannattaa aina varautua nopeisiin säätilanmuutoksiin. Kirkkainkin auringonpaiste muuttuu nihkeänkosteaksi kontoksi, kun merisumu vyöryy maalle.

Hornöyan majakassa voi olla yötäkin kun asiasta sopii. Venekuljetus maksaa noin 500 Norjan kruunua. Joillekin voi olla yllätys lintujen ylläpitämä taukoamaton meteli, mutta myös linnunkakan voimakas tuoksu.

Sylvefjordin Staura

Maisemaltaan kaikkein upein lintupaikka sijaitsee Syltefjordin pienestä kylästä noin kymmenen kilometrin päässä olevalla Stauran lintupahdalla. Jyrkänne putoaa lähes sata metriä suoraan mereen, tosin sopivia pesäkielekkeitä sisältäen kaikille jo aiemmin mainituille ruokkilinnuille sekä pikkukajaville. Erikoisuutena on pahdan edustalla seisova korkea kalliotorni, jossa pesii Skandinavian suurin suulayhdyskunta.

Stauraan on turha pyrkiä huonolla säällä. Lintujen parhaat tarkkailupaikat sijaitsevat korkealla, ja

voimakas merituuli reuhtoo isommankin miehen helposti nurin. Puolimatkassa Stauraa sijaitsee vanha valaanpyyntikeskus, joka on nykyään autioitunut. Toki täälläkin, kuten koko pohjoisessa Norjassa on paikallisten rakentamia hytteja, jotka kansoittuvat yleensä hillanpoiminta-aikaan.

Itse Syltefjordiin päästään poikkeamalla Båtsfjordin tieltä kohti itää.

Vesa Luhta
Kuvat: Fotolia