Kullankaivaja on monen mielestä kovasti mystinen olento, jonka hatun lierien alta välkkyvät parran yläpuolella olevat silmät, joka on jotenkin kummallinen ja tekee jotain ihmeellistä ”siellä jossain”.

Aivan oikeasti monet eivät tule ajatelleeksi, että nämä salaperäiset miehet tekevät kovaa työtä, että heillä on sitä tehdessään mahdollisesti monenlaisia vastuksia ja hankaluuksia, ja että he myös oikeasti löytävät sitä kultaa, jota sitten ihaillaan omassa sormuksessa tai naapurin rintakorussa.

Tankavaaran Kultamuseossa on nyt esillä mielenkiintoinen näyttely Lapin kullan tie, jossa on mahdollisuus tutustua siihen mitä kaikkea vaikkapa yhden korun aikaansaamiseksi on pitänyt tehdä.

Museonjohtaja Heli Heinäahon mukaan se kertoo kullankaivajasta, kullankaivajan työstä ja menetelmistä kultahippujen löytämiseksi sekä Lapin huuhdontakullan eri vaiheista koruksi tai korun osaksi.

Näyttelyssä on esimerkkejä kullankaivajan työstä eri vaiheineen sekä kullankaivajista itsestään. Oma erillinen esittelynsä on Lapin kullan työstämisen vaiheista korumuotoon. Näyttelyn pääosassa ovat kullankaivajat ja koruntekijät ja tämä näkyy myös siinä, että painopiste on valokuvissa ja videoissa.

-Kuvat ja filmi puhuvat puolestaan, toteaa museonjohtaja Heli Heinäaho.

Uutta suomalaista peliosaamista

Näyttelyssä on tilaisuus päästä myös kokeilemaan Kullankaivajan tunnepolku-peliä, jota pelataan suurilla pehmonopilla.

Pelissä kuvataan niitä iloja ja harmeja, joihin kullankaivaja työssään törmää sekä parin pisteen verran myös koruntekijän näkökulmaa. Joudutko ehkä odottamaan heittokierroksen ajan imuletkun tiivisteen vuoksi tai pääsetkö monta askelta eteenpäin kauniin hipun löydyttyä? Tekstit kuvineen ja tietoineen voi luonnollisesti lukea läpi ilman pelaamistakin.

Sivujuonteena näyttelyssä tulee esille Lapin huuhdontakulta kestävän kehityksen näkökulmasta.

Näyttelyn teossa ovat olleet yhteistyökumppaneina: MATO-Productions, Taigakoru, Paarma Design ja KeloKulta.

Näyttely sisältyy pääsylipun hintaan ja on esillä 18.5.2018 asti.

Ritva Savela
Kuva: PasiR