Heinäkuussa järjestettävän Saariselkä-viikon ohjelmassa on useita kultamaiden perinteisiin kaivautuvia tapahtumia, kuten Kutturan kultakisat heti tapahtumaviikon alkajaisiksi lauantaina 15. heinäkuuta. Kultaperinne ry:n yhteistyössä paikallisten kullankaivajien ja Kultakioskin järjestämissä kisoissa huuhdotaan kultaa keskellä perinteisiä kultamaita.

Laanilan Savottakahvilassa on mahdollista tutustua kullanhuuhdontaan ja sen tekniikoihin kokeneen kullankaivajan opastuksessa sunnuntaina 16. heinäkuuta, jonka jälkeen aloittelijakin voi lähteä testaamaan taitojaan Tankavaaran Kultakylään. Toiminnan torstaina järjestettävässä tapahtumassa on sarjoja joka lähtöön: OnLine, Kulta-CUP, Parikisa, Joukkueviesti, Lapin Kulta, Metallinetsinsarja, Lapset ja Nuoret. Tapahtuma on loistava tilaisuus valmistautua vaikkapa 21.–23.7. Tankavaarassa pidettäviin SM-kisoihin.

Uudistuneen K-Market Saariselän Kuukkelin kesämarkkinoilla lauantaina 15.7. on luvassa markkinatarjouksia, tuote-esittelyjä, maistijaisia ja kahvitarjoilu. Sunnuntaina 16.7. Kunnon Miehet -orkesteri tanssittaa maastohousukansaa Metsähallituksen uudella Aurora-tuvalla. Kun jäsenet ovat hyvin vetreytyneet, voi suunnata ensin maanantaina 17.7. jokimelontaretkelle Saarnakönkäälle, Kultalaan, Sotajokisuulle ja Ritakosken Kultalaan. Tiistaina vuorossa on Kiilopään huiputus, jolloin kiivetään Suomen Ladun oppaan johdolla Kiilopään huipulle ja tutustutaan alueen upeaan luontoon ja huikaiseviin maisemiin. Päivän päätteeksi pyörähdetään purossa uimassa ja lämmitellään Kiilopään savusaunassa.

Keskiviikkona 19.7. vietetään perinteiseen tapaan Rokulipäivää Savottakahvilassa. Ohjelmassa on pihamarkkinat, tikka- ja kullanhuuhdontakisat sekä Töysän Nuorisoseuran kruununhääperinteitä vaaliva esitys. Päivän eväänä tietysti Inarijärven muikkuja ja porosoppaa. Mitä muuta kesältä voisi enää Saariselällä toivoa? Ehkä korkeintaan yhteislauluillan, jossa lauletaan Lapin lauluja Savottakahvilan oman kanttorin, Esa Roineen johdolla. Mutta onneksi sitäkin on luvassa Saariselkä-viikon päätteeksi.

SAARISELKÄ-VIIKKO 15.–21.7.2017
Kutturan kultakisat la 15.7. klo 10
Kuukkelin kesämarkkinat la 15.7. klo 11–18
Kullanhuuhdonnan opastusta Savottakahvilassa su 16.7. klo 12–15
Maastohousutanssit Aurora-tuvalla su 16.7. klo 16
Jokimelontaretki ma 17.7. klo 9
Kiilopää-päivä ti 18.7. klo 11
Rokulipäivä Savottakahvilassa ke 19.7. klo 10
Toiminnan torstai Tankavaarassa to 20.7. klo 11
Yhteislauluilta Savottakahvilassa pe 21.7. klo 19
Tulossa! Puuman Jänkhäjuoksu 19.8.