Eletään kesäkuun ensimmäisiä päiviä. Sevettijärven Peuralammella maa paljastuu lumen alta vain vaivoin, hangen alta paljastuu pikku hiljaa poltettavaa rakennuspuutavaraa, oksia vähän roskaakin, jota väen mukana on talvisaikaan kertynyt.

Hallavan pörröinen Kuoma haukahtaa velvollisuudentuntoisesti paikalle tuleville vieraille, tutkii heidät vaarattomiksi ja asettuu häntänsä heilauttaen uudelleen maahan vartiopaikalleen.

Päärakennuksen takaa näkyy harmaa savu, miellyttävä tuoksu leviää pihapiiriin – sääskiä varten nuotiota ei vielä tarvita, Peuralammen isäntä Teijo Feodoroff polttelee roskat pois sitä mukaa kuin niitä ilmenee. Josko ilma vähän lämpenisi ja sade lakkaisi, pääsisi pikapuoliin haravoimaan pihaa kuntoon.

Vähän matkan päässä on tuoreita puun runkoja, valmiina uudisrakentamiseen ja vanhan ehostamiseen.

Uuden rakentamista, vanhan ehostamista. Sitä Kaarina ja Teijo Feodoroffin Peuralammen taival on ollut, niin tilojen kuin toiminnankin suhteen.

-Koko ajan pitää kehittyä ja kehitellä uutta, sanoo Kaarina Feodoroff, samalla kun miettii, miten saisi kunnollisen hapantaikinan leivonnaisiinsa.

Tapahtuu, tapahtuu

Kehitelty on: on kesäkuun alun kolttatapahtuma, jossa on esiintyjiä Suomesta ja Norjasta, on Saamelaisalueen Koulutuskeskuksen järjestämä kulttuuritapahtuma, jossa esitellään kolttien perinnekäsitöitä ja perinneruokia. Jossa Teijo Feodoroff toimii yhdessä Helmi Haatajan kanssa kielimestarina.

On Norjan puolen kolttamuseon avajaisia tykötarpeineen ja tapahtumineen.

Elokuun lopulla vietetään vielä ortodoksista veden pyhitysjuhlaa Suomen puolella Nellimissä ja Sevettijärvellä, Norjassa Nejdenissä. Siinäkin tapahtumassa Peuralampi on mukana omalla panoksellaan.

Ja ennen kaikkea, kaikkia kalaisan Peuralammen saaliita havittelevien ja ihailevien, iloksi on soutukilpailu. Kannattaa panna päivämäärä ylös: 22. päivänä heinäkuuta soudetaan Peuralammella. Kyseessä on parisoutu, kussakin venekunnassa saa olla mies ja nainen, soutajaa vaihdetaan välillä, matkaa yhteensä noin 400 metriä.

Palkintona on vene. Juuri sellainen, jolla pääsee kalastamaan vaikka Peuralammella.

Majoitusvaraukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin – tarjolla on kolmisenkymmentä petipaikkaa mökeissä, A-oikeuksin varustettu ravintola ja hyvää ruokaa. Ja seuraa.

RS